Sada kada znate gde je vaša publika i zašto je ona zainteresovana za vašu organizaciju/projekat na redu je da ustanovite gde je ona na ruštvenim medijima.

Kako ćete to uraditi? Pogledajte društvene kanale koje trenutno koristite. Odgovorite na pitanja u nastavku i saznajte koji su društveni kanali najpopularniji kod vaše publike.

  • Na kojim društvenim medijima primećujete najviše angažovanja?
  • Gde ima najviše interakcije?
  • Na kojoj mreži imate najviše pratilaca?
  • Gde se odvija najviše konverzacija između vas i vaših pratilaca?

Ali gde možete da pronađete ove informacije? Vreme je da pogledamo malo dublje u vaše profile na društvenim medijima da bismo pronašli odgovore na sva ova pitanja.

1

Korak 1: Posmatrajte angažovanje publike. Idite na svoje profile na društvenim mrežama i pogledajte koliko je angažovanja zabeleženo na vašim objavama u poslednjih 6 meseci.
Šta se podrazumeva pod angažovanjem? Lajkovi, komentari, ponovno objavljivanje, deljenje i drugo. Angažovanjem se smatra svaka aktivnost koja podrazumeva da neko klikne na vašu objavu ili ima bilo kakvu vrstu interakcije sa njom

Facebook angažovanje publike:

Twitter angažovanje publike:

Iste podatke možete potražiti i za Instagram, Pinterest, LinkedIn ili Google+.

2

Korak 2: Odredite gde se događa najviše interakcije između vašeg brenda i vaše publike. Ovaj proces podrazumeva malo matematike i mnogo praćenja podataka ali informacije koje dobijete na ovaj način će vam pomoći da oživite svoju strategiju za društvene medije.

Da biste našli kanale sa najviše angažovanja, treba da prođete kroz objave od prethodnih šest meseci i da dodate broj angažovanja po kanalu i podelite ga brojem vaših objava u tom periodu.

Na primer: recimo da je na vašoj Facebook stranici u poslednjih šest meseci bilo 2,356 angažovanja na 35 objava. Vaš prosečan broj interakcija po objavi je 67.

Instagram je sa druge strane sakupio 6589 angažovanja na 20 objava, što čini 329 interakcija po objavi. Možda imate više pratilaca na Facebook-u ali proračunom možete doći do činjenice da na Instagram-u imate više interakcije. Možete da se fokusirate i na oba kanala paralelno, ali bilo bi dobro da posvetite više pažnje svom Instagram profilu.

Slika br. 21 Tabela za određivanje prosečne interakcije po kanalu društvene mreže

Posmatrajte svoju konkurenciju / slične organizacije / projekte. Izgleda malo čudno da se okrećete svojoj konkurenciji ovako rano u ovom procesu. Zašto biste gledali šta oni rade? Vi niste isti. Međutim, takmičite se za istu publiku. Razumevanje kako konkurencija privlači svoje baze fanova je deo procesa koji je ključan za vaš uspeh.

Pogledajte njihove objave. Pre nego što počnete, napravite listu od 3 do 5 organizacija koje su vam najveći konkurenti. Pošto ćete posmatrati njihove profile na društvenim mrežama, od presudnog je značaja da znate ko su oni. Napravite listu svoja tri najznačajnija profila na društvenim mrežama i na istim tim društvenim mrežama istražite svoju konkurenciju. To bi trebalo da izgleda otprilike ovako:

Slika br. 22 Primer istraživanja konkurencije

Međutim, šta ako ne znate ko su vam konkurenti? Možda ste novi u NVO ili neprofitnom sektoru ili mislite da zbog specifične teme koju vi pokrivate vaša organizacija nema sličnosti sa drugima.

Postoji nekoliko različitih načina da potražite svoje konkurente ali najlakši podrazumeva pretragu prema ključnim rečima na nekom od društvenih kanala koji najviše koristite.

Slika br. 23 Pretraga konkurencije

Zapišite listu konkurenata koje ste pronašli. Facebook proizvodi ogroman broj rezultata pretrage i ubrzo možete shvatiti da se takmičite za istu publiku kao i mnogi drugi. Kako da onda pronađete svoje najveće konkurente?

Pogledajte broj njihovih pratilaca! Zapišite pet brendova koji imaju najviše pratilaca na tri mreže koje najviše koristite.

Pogledajte njihov sadržaj. Sledeći deo procesa pretrage konkurencije podrazumeva posmatranje vrste sadržaja koji oni dele na kanalima društvenih medija koji privlače mnogo pažnje iz njihove baze fanova. Ako objavljuju različite vrste sadržaja, pogledajte koja vrsta sadržaja izaziva najviše reakcija, pokreće najviše konverzacija ili najviše angažovanja. Potražite objave kao što su ove koje privlače najviše pažnje fanova vaših konkurenata.

Slika br 24. Primer objave na Facbook-u

Da li najviše pažnje privlače video sadržaji, objave na blogovima ili kombinacija više stvari? Pogledajte njihove objave šest meseci unazad (period koji vam je dostupan), što izgleda kao dug period ali vam daje bolji uvid u obrasce koji se pojavljuju na njihovim kanalima.

Ovde takođe važi i suprotno. Koje vrste sadržaja ne dobijaju mnogo reakcija ili ne izazivaju angažovanje? Koje teme ili strategije čine da konverzacija zamre? Pogledajte i objave koje izazivaju malo ili nimalo interakcije.

3

Korak 3: Odredite svoj budžet. Naredni korak u kreiranju vaše strategije za marketing na društvenim mrežama podrazumeva određivanje vašeg budžeta za društvene medije. Ovo je verovatno jedna od najvažnijih tačaka u razvoju vaše strategije jer će vam budžet pomoći da odredite šta možete da uradite na svojim društvenim kanalima. Čemu tačno služi određivanje vašeg budžeta?

Od vašeg BUDŽETA će zavisiti vaši resursi: Količina novca koju je vaš marketing tim spreman da potroši ili investira u društvene medije odlučiće o tome koliko daleko sa njima možete da idete. Da biste napravili fantastične fotografije ili video klipove kao McDonald’s, i vaš budžet treba da bude kao onaj koji ima McDonald’s.